Offices | Currently Browsing: USA
Boston College Isotope Geochemistry Lab - Structure Tone
Structure Tone is a global leader in construction management and general contracting services with offices located in the US, UK, and Ireland. Founded in 1971, the company is among the world’s top twenty construction companies worldwide, responsible for more than $3.5B in annual construction volume.
31119
projects-template-default,single,single-projects,postid-31119,mkd-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx child-child-ver-1.0.0,onyx-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
DS_BaxterWongLab_1
DS_BaxterWongLab_02
project

Boston College Isotope Geochemistry Lab

Boston College’s Earth & Environmental Sciences Department needed a new lab to house its geochemistry work, specifically its isotope geochemistry research. Building a space that properly accommodates such complex scientific pursuits came with some challenges, from fitting together the necessary equipment to ensuring the lab met stringent standards for a controlled environment—all within a very short timeframe.

Due to the nature of the corrosive acids used to break down rocks, the lab had to be free of all, down to screw heads and door hardware. All surfaces had to be coated in epoxy, which significantly impacted the schedule and phasing of the work. The team sprayed existing conditions with the epoxy first, then the hangers, then ductwork, then the ceiling grid, and so on. Each phase meant a separate mobilization, sometimes weeks apart to avoid recirculating air. And because the lab is a Class 1,000 clean room, we built three separate “balloons” to contain all air flow in the space.

Installing the ductwork for the HVAC system was equally challenging. Given the extremely corrosive chemical exhaust produced in the lab, the team installed special anti-corrosion PSP ductwork, which involved fabricating each piece in the shop, adding four to five weeks to the typical two or three days of the fabricate-in-the-field approach. The team also had to carefully map out the exact route to install the ducts, from the third floor through the fourth, through the penthouse and out the roof – all within 1/16 of an inch of accuracy.

Another construction challenge was dealing with an occupied building and campus with limited sidewalks. To keep the HVAC system running while air handler units were replaced, the team orchestrated a plan to carefully demo shift, remove and replace, while leaving two of the three units on at all times. To minimize noise and vibration during class times, the crew had materials delivered before classes began and used only a selected amount of hand tools. Ultimately, the new lab was ready for students the next semester, helping BC scientists reach new levels of research.

©Robert Benson Photography

Client

Boston College

Location

Chestnut Hill, Boston

SF

2,000

Architect

Dimella Shaffer

Dates

September 2015 – January 2016

Contract

Lump Sum Bid

Engineer

Thompson Consultants, Inc.

related projects