Offices | Currently Browsing: USA
Structure Tone Projects - University College London, England
Structure Tone is a global leader in construction management and general contracting services with offices located in the US, UK, and Ireland. Founded in 1971, the company is among the world’s top twenty construction companies worldwide, responsible for more than $3.5B in annual construction volume.
31335
projects-template-default,single,single-projects,postid-31335,mkd-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx child-child-ver-1.0.0,onyx-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Torrington-Place-035_2000x900
Torrington-Place-011_2000x900
Torrington-Place-047_2000x900
Slide background
Torrington-Place-045_2000x900
Torrington-Place-017_2000x900
UCL_1__2000x900
project

University College London – Restack

With its student population rapidly increasing, University College London (UCL) needed more space on its Bloomsbury campus.  The solution – Re-organise 1-19 Torrington Place.

Structure Tone were appointed to create bespoke learning environments through impactful design and quality that reflects the Universities reputation for excellence and innovation.

Working with the University’s Design Team, Structure Tone helped develop a Restacking Scheme to renovate Level 10, refurbish the Ground floor and the Basement, thus providing:

New receptions, lecture theatres, various specialist-teaching spaces and breakout / social areas – all while normal operations continued on the floors above.

To solve that challenge, we organised the Project into a detailed four-phase plan:

  • The first phase called for an accommodation ‘Restack’: The demolition and refurbishment of Level 10, providing meeting rooms, office area’s & break out rooms, allowing the Advanced Teaching Department based on the ground floor to relocate to Level 10.
  • Once vacant, works moved down to the ground floor and basement, where the project team refurbished the spaces to accommodate high-occupancy technical lecture theatres as well as flexible classrooms, breakout areas and a new reception area. All areas incorporate high specification; colour coded finishes [White ceiling finishes indicates teaching space, whilst the black signifies front of house and communal areas], including exposed cladded high-level services, sprayed acoustic soffits and eye-catching bespoke timber slatted joinery walls throughout. Early hand over meant the Team was then able to open the East reception area, allowing building users to have direct access to the higher levels.
  • The third phase involved continuing with construction in the West reception area, including removal and relocation of the curtain walling to remodel the once-dated building fabric incorporating a revolving door and altogether revised access strategy.
  • Phase four concluded the works by completing the IT / AV system integration with the new furniture layout throughout.

 

The entire effort was completed before the beginning of new academic term, allowing the University to get settled before classes resumed. The fantastic new spaces now offer 542 seats of specialist teaching space and 10 new learning and social spaces, as well as a new DDA lift, security speed gates and a striking reception desks.

Click to find out more about this project

Client

University College London (UCL)

Location

1-19 Torrington Place, London W1

Sf

35,000

Architect

Levitt Bernstein

Dates

June 2017 – December 2017

PRoject Manager

Mace

UCL Project Manager

WSP

Engineer

WSP

UCL Engineer

John Robertson Architects & Thornton Reynolds

Quantity Surveyor

Faithful & Gould

related projects